Välj rätt laddare

Laddaren till din bärbara dator är ömtåligare än man kan tro. Ofta behandlas den omilt, sladdarna till den lindas och viras runt laddaren och ibland kanske man drar ur sladden till datorn men låter väggkontakten sitta kvar i uttaget. Inget av detta är särskilt skonsamt för laddaren och det händer att den upphör att fungera. Om det sker, försök inte laga den själv utan köp en ny.

Dator laddareDet finns ett stort utbud på internet och många nätbutiker har bra anvisningar hur du ska gå tillväga för att hitta rätt laddare till din dator. En sådan butik är equipit.se. Där har man sorterat sina laddare i olika kategorier beroende på vilken modell av dator du ska köpa laddare till och de har kända märken som bland annat Dell, Apple och Sony. Indelningen i kategorier gör att du bara ser laddare som passar just din dator när du har valt den kategorin.

Laddarna hos seriösa nätbutiker i Sverige är självklart godkända för bruk i Sverige och har alla så kallad CE-märkning. Det finns exempel på privatimporterade laddare från till exempel Kina som levererats med en stickpropp som inte passar svenska eluttag. Dessa saknar även godkännande och CE-märkning och kan utgöra en potentiell brandfara i ditt hem. De få kronor man spar på att köpa en sådan kan i själva verket bli en dyr historia.

Om du vill ha en billaddare till din dator ska du köpa en sådan i fackhandeln. Du kan då vara säker på att den inte förstör din dator. Det finns modeller där du kan byta kontakten som ska sitta i datorn och man ställer själv in vilken spänning man vill att den ge. Datorerna kräver högre spänning än 12 volt och det är inte lätt att veta vad din dator kräver. Det finns även en risk att du vänder kontakten fel så att plus blir minus och tvärtom. Det gillas garanterat inte av din dator.

Post Navigation